top of page
Skribentens bildGreat Sleep Solutions

Blått ljus kan påverka sömnen

Uppdaterat: 20 apr.

Blått ljus från elektroniska enheter kan påverka sömnen negativt. I detta inlägg går vi igenom varför det påverkar oss och hur man kan undvika blått ljus.


blått ljus från dator

Vad styr vår dygnsrytm?

Vår dygnsrytm påverkas av ljus och mörker. När det är ljust får hjärnan signaler att det är dag och dags att vara pigg och alert. När det är mörkt får hjärnan signaler att det är natt och dags att vara med och förbereda kroppen för sömn. Dygnsrytmen påverkar också produktionen av hormoner, när det är ljust producerar kroppen hormoner kortisol och adrenalin, för att hålla oss alerta. När det är natt producerar kroppen hormoner som melatonin och oxytocin, för att vi ska bli avslappnade och få en bättre sömnkvalitet.


Därför påverkar blått ljus sömnen

Problemet med blått ljus är att det påverkar vår dygnsrytm. Om du till exempel ligger och tittar på mobilen precis innan du ska sova så minskar produktionen av melatonin, eftersom att man lurar kroppen till att tro att det är dag och dags att vara pigg och alert. Enligt forskning ger lägre nivåer av melatonin en sömn med mindre djupsömn och det tar längre tid att somna.


Men det är inte bara det blåa ljuset som kan påverka sömnen negativt. Studier har visat att rumsljus, ett ljus som många exponeras för när de sover, eller innan de ska sova, kan minska melatoninproduktionen med 50% Studiens resultat visade också att melatoninnivåerna ökade senare hos 99% av individerna och försenade melatoninets effekt med cirka 90 minuter.


dagljus

Vikten av dagsljus

Dagsljuset styr vår dygnsrytm, och det motverkar störningar i dygnsrytmen. Dagsljus gör att vi blir pigga under dagen, och sedan trötta på kvällen. Om du spenderar all din tid i ett mörkt rum kommer kroppen att ha svårare att reglera melatoninproduktionen, vilket kan leda till att du blir väldigt trött under dagen och pigg under kvällen. Dagsljus har även positiva effekter på sömnens längd och kvalitet, och under dagtid ger dagsljusexponering ökad vakenhet, mildrar depression och stärker den kognitiva förmågan.


Skydda dig mot blått ljus

Det går att skydda sig mot det blåa ljuset genom att använda anti blåljus glasögon. Anti blåljus glasögon gör att du kan exponeras för ljus och blåljus utan att din dygnsrytm och melatoninproduktion påverkas.


Ett annat knep är att sätta på "Night Shift" på mobilen, detta gör att mobilen blockerar det blåa ljuset till en viss del, men inte tillräckligt mycket.




Källor:




Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!




All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page